bölcsesség

Mi lesz ebből, ha minden így megy tovább?

A cím az egyik általam sokat használt coaching technikának a neve. A Life Coach life-coach-kepzesKépzésen is tanuljuk, mert egyszerű és hatékony. Két egyszerű kérdésből áll: Mit gondol, ha minden így marad, ahogy most van, mi lehet a legnehezebben elviselhető forgatókönyv 10 év múlva? Mit gondol mi lehet a legjobb forgatókönyv? Aztán a kapott válaszok mentén, haladunk tovább.

Azért írtam le mindezt, mert olvastam ma két cikket a Startlapon. Egyenként is elgondolkodtatott, de így egymás után még nagyobb volt a hatása. Kezdjük a másodiknál, amelyben egy három gyermekes, negyvennyolc éves, közgazdász, és francia-magyar szakos asszony beszél két éves börtönbüntetéséről. Néhány éve még jól szituált értelmiségiként egy nagyvállalat pénzügyese volt. Többgenerációs értelmiségi családból származik, úgynevezett diplomás elítélt. Véleménye szerint „A problémák jelentős része mindig az aluliskolázottságból ered. Itt is, a kinti életben is. Ki merem mondani; az elítéltek többsége ösztönlény. Ha dühös, üt. Ha éhes, eszik.” A teljes cikk ahonnan a kiemelés is történt a http://www.nlcafe.hu/ezvan/20161206/borton-nok-eliteltek oldalon olvasható.

A másik írás csak rövid ideig volt fent a Startlapon, de más oldalakon megtalálható. Azzal foglalkozik, hogy a 2012-ben mért PISA-kutatáshoz képest jelentősen visszaesett a magyar tanulók teljesítménye. Arra is kitér a beszámoló, hogy jól kimutathatóan nő a különbség, a különböző társadalmi rétegek családjaiból érkező gyerekek teljesítménye között. Erről többet például a  http://hvg.hu/itthon/20161206_friss_pisa_teszt oldalon olvashatnak.

kerdezemÉn pedig, a fenti coaching technikát használva elgondolkoztam azon, mi lesz ebből, ha minden így megy tovább? Kérdések merültek fel bennem azzal kapcsolatban, ami a legnehezebben elviselhető, vagy a legjobb forgatókönyv lehet. Gondolom többünknek is vannak ötleteink, a lehetséges megoldásra, de  vajon van-e akit érdekel?

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük